Roy Scholten

Roy Scholten (Ulft, 1973) is beeldend kunstenaar en informatiearchitect. Na zijn studie aan de academie voor beeldende kunsten Rotterdam vestigt hij zich in 1996 in Hilversum. Sinds 2009 onderzoekt en maakt hij grafische kunst in de werkplaatsen van Grafisch Atelier Hilversum. Monoprint, etsen en boekdruk/letterpress zijn daarbij de meest gebruikte technieken.

Zijn autonome grafiek is één doorlopend onderzoek naar de onderliggende verbondenheid der dingen. De prenten zijn visuele meditaties op de infrastructuur van het onderhuidse. Hoe kan uit het samenvoegen van meerdere beeldbronnen een nieuw geheel ontstaan?

De fascinatie voor het deels intuïtieve, deels gestructureerde proces van verbeelden en maken ligt hieraan ten grondslag. Grafische technieken laten daarin bij uitstek ruimte voor het onverwachte. Van de chemische processen op de etsplaat, het samenpersen van divers collage-materiaal tot het afdrukken in spiegelbeeld.

De rituele handelingen van de techniek maken in die zin deel uit van de inhoud van het werk.  Proces en resultaat zijn onlosmakelijk verbonden door het ritme en patroon in de handmatige uitvoering, in het werken in serie en in het produceren van een oplage.