Openingswoord bij de opening van de groepsexpositie en start van Grafiek2019 in Grafisch Atelier Hilversum

Welkom allemaal en dank voor uw komst naar het Grafisch Atelier. Vandaag openen we onze ledententoonstelling, maar niet alleen dat. Vandaag is ook de start van het landelijke evenement Grafiek2019. In het hele land wordt deze september, oktober en november op veel plaatsen en op allerlei manieren de grafische kunst in het zonnetje gezet.

Het thema voor Grafiek2019 is “Panta Rhei”, alles stroomt. Panta rhei wordt toegeschreven aan de griekse filosoof en stuk chagrijn Heraclitus. Hij leefde rond 500 voor onze jaartelling. Volgens Heraclitus is alles één, maar de onderdelen van die eenheid zijn altijd in beweging, in ontwikkeling of zelfs in strijd met elkaar. Zo is het instituut Grafisch Atelier Hilversum ook al meer dan 50 jaar doorlopend in ontwikkeling. We hebben deze zomer werkplaatsen opnieuw ingericht. We bieden vernieuwde en nieuwe cursussen en workshops aan en starten nieuwe samenwerkingen met culturele instellingen binnen en buiten het Hilversumse. U gaat ons nog tegenkomen de komende maanden wil ik maar zeggen.

Het kader dat we als GAH voor grafiek2019 kozen is ietwat blijmoediger.

TADAA!

Tadaa, uitroep bij een moment van onthulling. Die momenten maak je vaak mee als je met grafiek bezig bent. Bij elke afdruk heb je als maker telkens weer een privé tadaa-moment. Het papier ligt met de witte achterkant over de plaat. Je pakt een hoekje van het vel vast en pelt het van de plaat. Wat is het geworden? Ook al was jij het zelf die al die beeldinformatie op de plaat aanbracht, dan nog is het telkens weer spannend om te zien wat het is geworden. TADAA!

Dat moment van TADAA, daar zijn we als grafici allemaal verslingerd aan. En we gunnen iedereen die ervaring. Daarom dan ook de uitnodiging: laat je verrassen door grafiek. Juist in de komende maanden hebben we een gevarieerd en toegankelijk aanbod aan lezingen en workshops voor u op het programma staan. Daarbij graag speciaal uw aandacht voor komende vrijdagavond. Dan houden we hier een proeverij waar u inderdaad voorproefjes krijgt van de verschillende activiteiten die eraan komen. Dé manier om er achter te komen wat bij u past om daarna de stap te zetten tot zelf aan de slag gaan.

En natuurlijk is een opening als deze ook een TADAA! moment. We hebben werk gemaakt en uitgekozen wat we ervan willen laten zien. Nagedacht over hoe het te presenteren, hoe het heet, wat het mag kosten. Vandaag is dan het moment waarop we het aan u en alle komende bezoekers willen laten zien. Ik wens u veel plezier bij de bezichtiging ervan en hoop dat er verrassingen bij zitten die u elke dag wel in uw eigen huis zou willen tegenkomen.

Een expositie en programma zoals dit komt natuurlijk niet als vanzelf tot stand. En daarmee zijn we aanbeland bij het dankwoord.

Dankjewel: Alle exposanten. Zonder werk geen tentoonstelling dus dank voor jullie bijdrage en dank aan curatoren Martijn van der Blom en Melanie van der Linde voor de samenstelling. Dank aan het bestuur van het Grafisch Atelier dat op de achtergrond laveert op de dynamische stromingen van het politiek-culturele Hilversumse en ons als leden de ruimte en het vertrouwen geeft om Grafisch Atelier Hilversum als instituut door te ontwikkelen. Dank aan iedereen die de afgelopen dagen meegeholpen heeft de boel op orde te krijgen.

Speciale extra dank aan Kees Derksen, vormgever en communicatie specialist. Kees is de ontwerper van de publiciteit rondom ons grafiek2019 programma en brengt ons hiermee echt naar het volgende plan. Van harte aanbevolen.

Ten slotte hartelijk dank aan Louise Lentsch de Vries, Paul Ruks en ook weer Kees. We vormden de afgelopen maanden de stuurgroep die dit geheel op de rit heeft gezet. Met deze expositie en een divers en aantrekkelijk programma aan activiteiten als resultaat.

Tags